De keramische werken van Magda Rijneke horen thuis in een traditie van pottenmakers, die vooral bewogen worden door het aardse van de klei. Ze werkt graag met oxides die aan de klei een bijzonder kleur effect geven waarbij de structuur van de huid een belangrijke rol speelt.

In de eenvoud van vorm zoekt zij naar nuances in de doorwrochte huid. Door het gebruik van grove chamotte en oxides worden de contrasten tussen glad en grof, ruw en structuur benadrukt.

 

De werken worden handmatig opgebouwd en zijn uniek en eenmalig.

Zij zijn puur, perfect in het niet perfecte en elke kant ervan heeft iets verrassends.

Magda laat zich inspireren door de natuur en door wat zij om haar heen ziet. Het aardse van de natte bladeren op de grond in de herfst komt het dichtst bij haar, maar evenzo de kleuren die refereren aan de vloeibare aquatinten van de zee- en ijswater.

Het lijkt dat Magda met haar werk als het ware de mineralen van de aarde onttrekt.

 


CV Magda Rijneke

Sinds begin jaren ’70 volgde Magda cursussen/opleidingen op de Werkschuit in Gouda (thans Kunstpunt Gouda). Begonnen met de professionele lessen bij beeldend kunstenaar Arie J. Bouter (sieraden, keramiek), kunstschilder Araun Gordijn (ruimtelijk vormen, schilderen), kunstschilder Olga Zonneveld (portretten) en kunstschilder Janna Spil (olieverf).

 

Vanaf eind jaren ’80 koos Magda voor klei, de fijne en grove chamotte onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Arie J. Bouter,  Hans van den Enden en Beatrijs van Rheeden.

Vanaf '99 is zij meer voor zichzelf begonnen en heeft tot mei 2016 bij Kunstpunt in de werkplaats haar werkstukken kunnen maken.

Haar droom was een eigen atelier en oven, wat ook is uit gekomen.

Door een verhuizing in 2008 heeft zij nu haar eigen atelier en tevens minigalerie.

 

Magda heeft  haar eigen stijl ontwikkeld die doet denken aan de mediterrane kunst. .

Regelmatig exposeert ze bij diverse galeries en ook in het buitenland.

 

-o0o-